”Velg helsevennlig maling!”   Nyheter/Tilbud
   

”Det er ikke lenger nødvendig å bruke oljemaling som kan være helseskadelig. Vi har i dag fullgode alternativer,” sier Richard Eriksen i malerfirmaet Eriksen & Eriksen. Han har vært en av pionerene i faget i bruken av miljø- og helsevennlig maling.

Dette er helse- og miljøgevinstene ved en ny generasjon malingstyper som nå er kommet på markedet.
• Fri for malingslukt og løsemidler.
• Ingen skadelig avdamping.

Helseskadelig oljemaling
”Det er en kjent sak for oss som jobber i faget at de helsemessige langtidsvirkningene ved oljemaling kan være store. Derfor har vårt firma siden 2001 jobbet med alternativer til oljemaling,” sier Richard Eriksen. I 2008 malte han blant annet en barnehage med 3000 kvadratmeter veggflate på Strømmen i Skedsmo kommune med den miljøvennlige malingen ’Jotun Sens’. Dette var et referanseprosjekt for Jotun, som brukte Eriksen som ressursperson i utviklingen av ’Sens’.

Vaskbar og ikke-vaskbar maling
Norges Astma- og Allergiforbund har vært blant pådriverne for helsevennlig maling, og har også vært sterkt involvert i utviklingen av ’Jotun Sens’. I denne nye malingsserien har man unngått en rekke stoffer og redusert mengden av skadelige stoffer til ufarlige nivåer.

”Problemet med ’Jotun Sens’ og andre akrylbaserte malinger, er at de ikke er vaskbare. For deg som har behov for å vaske vegger av og til, er derfor ’Jotun Easy Clean’ et bedre alternativ. Dette er også en helsevennlig maling,” sier Richard Eriksen.

Spesialkompetanse nødvendig for dører og listverk
Dører, karmer og listverk bør kunne vaskes, men heller ikke ’Easy Clean’ egner seg ifølge Eriksen her. ”Den tørker for fort og det blir dessuten lett stripete. Beste helsevennlige alternativ i dag er ’Jotun serviceprodukt’. Dette er en spesialmaling som har egenskapene til oljemaling, men som er samtidig en miljø- og helsevennlig maling. Det merker jeg helt klart når jeg bruker den.”

’Jotun Serviceprodukt’ føres i dag bare av Malermesternes andelslag. Malingen kan ikke lagres i spannet i mer enn noen måneder før den blir ubrukelig. Du trenger også spesialkompetanse for å bruke ’Jotun Serviceprodukt’. ”Den tørker fort, og du må være raskere og mer systematisk enn når du bruker annen maling. Utsparing blir særlig viktig, og du trenger derfor en annen arbeidsteknikk og en type verktøy som mange i dag ikke har. Vi bruker Purdy pensler. De er beregnet på vannbaserte produkter, er spenstigere og lenger i busta enn vanlige pensler,” sier Richard Eriksen.

 

Planlegger du å få utført maler- og gulvarbeid i løpet av januar og februar?

Vi har 10% prisavslag på disse tjenestene i
januar og februar.